Technical Discussion Topics related to Technical Issues

Hawk died. Runs real rough when started

Old 05-22-2006, 10:11 AM
  #1  
Junior Member
Squid
Thread Starter
 
chknfrdstk's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 19
chknfrdstk
Hawk died. Runs real rough when started

I was on my way home from work last night and had a few issues. My '98 Hawk started fine and ran good for the first 1/4 mile or so when I left. Then the oil light came on because it died (which frequently happens when I'm riding). Normally when this happens I can restart the bike while I'm rolling and continue on my marry way...but not this time. After coasting into a parking lot I tried to start it again...low battery. I waited about 5 minutes to give the battery sometime to charge itself. When I got the bike started again it didn't want to idle (which it does when it's cold). Finally when I got going again I started hearing a funny noise (kindof a rattling sound) and I had no power (I could gun it and go nowhere). Then it died again and there I sat for 2 hours waiting on a ride. Any suggestions on where to start trouble shooting would be great. Thanks.
chknfrdstk is offline  
Old 05-22-2006, 11:22 AM
  #2  
Senior Member
SuperBike
 
RickB's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Buffalo, NY
Posts: 1,572
RickB is on a distinguished road
I hate to say it but the rattling noise could be the cam chain tensioner or CCT letting go which causes valve damage in most cases. You can do a search on CCT, cam chain tensioner , etc on the site for more info. I haven't had the problem so I cannot comment on how to check if this is the problem or not. The noise you mentioned is a common symptom of the problem from what I have read. If you just jumped a tooth or two you may not have the bent valves yet.... I would say don't run it until you check out the cam chains.

Hopefully it turns out to be something much simpler and cheaper for you!

Rick B
02 SH

Originally Posted by chknfrdstk
I was on my way home from work last night and had a few issues. My '98 Hawk started fine and ran good for the first 1/4 mile or so when I left. Then the oil light came on because it died (which frequently happens when I'm riding). Normally when this happens I can restart the bike while I'm rolling and continue on my marry way...but not this time. After coasting into a parking lot I tried to start it again...low battery. I waited about 5 minutes to give the battery sometime to charge itself. When I got the bike started again it didn't want to idle (which it does when it's cold). Finally when I got going again I started hearing a funny noise (kindof a rattling sound) and I had no power (I could gun it and go nowhere). Then it died again and there I sat for 2 hours waiting on a ride. Any suggestions on where to start trouble shooting would be great. Thanks.
RickB is offline  
Old 05-22-2006, 12:10 PM
  #3  
Junior Member
Squid
Thread Starter
 
chknfrdstk's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 19
chknfrdstk
OK...So what do I need to do to check it. I'd like to check this out on my own with out having to take it to a mech. I'd rather spend the money on parts and do the work myself.
chknfrdstk is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
masonftp
Technical Discussion
36
01-23-2016 12:38 PM
Vegiepower
Technical Discussion
5
06-02-2015 10:51 PM
Mick-e
Technical Discussion
52
04-05-2007 11:48 AM
Yardstick
Technical Discussion
5
12-10-2006 08:02 PM
chknfrdstk
Technical Discussion
19
07-11-2006 07:47 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Hawk died. Runs real rough when started


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.